Het (na)- isoleren van de vloer
Koude vloer door koude kruipruimte
In Nederland zijn de meeste woningen voorzien van kruipruimtes die onder de gehele woning doorlopen. Deze kruipruimtes zijn standaard hele vochtige en koude (onverwarmde) ruimtes. De luchtvochtigheid is zelfs hoger dan de buitenlucht doordat de koude zorgt voor condensatie van waterdamp.
Indien een begane grondvloer en doorvoeropeningen niet luchtdicht zijn afgesloten zal er vochtige en koude lucht via openingen en kieren de leefruimte insijpelen. Ook via betonnen vloeren kan er vochtige en koude lucht vanuit de kruipruimte de woningen binnenkomen. Vocht kan middels waterdamp door materialen van een vloer migreren vanwege de capillaire werking .Lees hier verder over een koude vloer door een koude kruipruimte.
Oplossing: het na-isoleren van de vloer
Door het afdichten van doorvoeropeningen en kieren in combinatie met het aanbrengen van een goed isolerende en vochtbestendige isolatielaag onder de vloer wordt voorkomen dat de vochtige en koude lucht niet meer de vloer kan bereiken en niet meer door kan sijpelen naar de woningen waardoor zowel de vloer als de gehele woning warmer en comfortabeler worden.
Verschillende soorten vloeren
Zeker in oudere woningen met houten vloeren is de invloed van de koude en vochtige kruipruimte enorm: doordat een houten vloer nooit luchtdicht is, zal er op continu basis vochtige en koude lucht de woningen inkomen. Daarnaast zal de houten vloer ook koel aanvoelen en zal er door de combinatie van vocht en gebrek aan ventilatie houtrot kunnen optreden en schimmelvorming. Door de schimmelvorming zal het
Verschillende soorten vloeren
leefklimaat in de woning nog verder verslechterd worden. Er zijn verschillende isolatiematerialen en isolatiemethodes waarbij de keuze afhankelijk is van onder ander het soort vloer dat ge soleerd moet worden. Essentieel is echter dat de vloer luchtdicht moet worden afgesloten, dat het isolatiemateriaal vochtbestendig moet zijn en dat er voldoende ventilatiemogelijkheden moeten blijven voor de afvoer van de vochtige lucht.
Hieronder kunt u meer informatie lezen over verschillende vloersoorten:
Bovenvloerse isolatie
Een vloer kan zowel aan de onderkant als aan de bovenkant ge soleerd worden. De voorkeur heeft benedenvloerse isolatie. Maar indien dat niet mogelijk is dan is bovenvloer isoleren een goed alternatief. Lees hier verder over bovenvloerse isolatie
Woningen van voor 1970 : standaard niet geïsoleerd
Woningen van voor 1970 zijn standaard niet ge soleerd en hier valt veel energie te besparen en comfort te verbeteren door het isoleren van de vloer.
Verschillen vloerisolatie en bodemisolatie
Naast vloerisolatie is er nog een manier om de vochtige en koude omstandigheden in de kruipruimte te bestrijden, namelijk door de bodem van de kruipruimte te isoleren. Lees hier verder over de verschillen tussen vloer isolatie en bodemisolatie.